Barion Pixel

Régi program – új szabályok

Június 1-jén kezdetét vette az Ötpróba Párizsba szabadidősport-sorozat, amelynek alapelve, a rendszeres testmozgás változatlan, a részletek azonban változtak. Most megindokoljuk, miért.

Az Ötpróba részvételi szabályzata a korábbihoz képest némiképp szigorúbb, erről ebben a hírben olvashattál. Az ajándékok között egyre növekvő „lépcsőfokok” bevezetése, a 180 pontnál véget érő kézzel fogható jutalmazás, a havi 4 pontos GeoGO-limit, vagy a csoportos pontgyűjtés, illetve a különböző tabellák eltörlése mind-mind egy célt szolgáltak: az egészséges, kontrollálható teljesítésekre történő ösztönzést.

Az elmúlt négy esztendő során rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk mi magunk, szervezők is, amelyeket igyekeztünk felhasználni és beépíteni az új program vázába. Célunk, hogy hazánk legpatinásabb mozgalma valóban a szabadidő aktív eltöltéséről szóljon – egészséges keretek között. Sajnos többször éreztük azt az utóbbi időkben, hogy az Ötpróba az értékes főnyeremény, az egyedi jutalmak és a presztízs miatt feleslegesen generált indulatokat és feszültséget a résztvevők között.

A korábbi pontgyűjtési szabályzat és ranglisták következtében sokan éreztek magukon egyfajta nyomást, illetve teljesítménykényszert, a kitűzött cél elérése érdekében pedig extrém mennyiségű eseményen álltak rajthoz. Nem véletlenül nem használjuk soha a verseny kifejezést: az Ötpróba ugyanis nem a vetélkedésről szól, hanem a sportos, mozgásban gazdag életmódról, így nálunk események vagy rendezvények szerepelnek a naptárunkban.

A jövőben kiemelt hangsúlyt fordítunk erre a szemléletre, szeretnénk, ha Ötpróbázóink minden egyes eseményt közösségi programként élnének meg, ahol tehetnek az egészségükért is, mindenki a saját maga határait feszegetve. Rajtad is múlik, hogy az Ötpróba valóban egy életérzés legyen, ne pedig egy versenysorozat.

Sportolj velünk továbbra is rendszeresen, annyit, amennyit jólesik, mi pedig megjutalmazunk érte. Ettől is fontosabb azonban, hogy az egészséged is.