Barion Pixel

ÖTPRÓBA BLOG: Indul az újév

2021 nem volt az igazi számomra fejlődés és teljesítmény szempontjából, de összességében jó sportévet zártam, számos emlékezetes versenyen vettem részt, részben az Ötpróbának köszönhetően. Az újévben hamar beindítottam a pontgyűjtést, GeoGo-s futásokkal bezsebeltem 3 pontot, majd eljött a múlt hétvége és az idei első szervezett verseny – a Zúzmara félmaraton.

Eddig minden évben, amikor megrendezték (tavaly a COVID miatt nem) ott voltam a félmaratoni táv rajtjánál, így idén sem maradhattam ki ebből a különleges hangulatú versenyből. Hogy megfelelő állapotban állhassak rajthoz, a karácsonyt követő bő másfél hétben megnyomtam az edzést, közel 150 km-t futottam. Utólag aztán bánhattam, a verseny előtti hét kezdetére a bal Achilles-ínam kissé begyulladt. Igyekeztem pihentetni, de látszott, hogy a rajtra nem leszek tökéletes állapotban.

Reméltem, hogy havas tájon futhatunk majd, de be kellett érni a hideggel, hó nem esett a héten. Vasárnap délelőtt -3 C fokban indultam a Hungexpon található versenyközponthoz. Előzetesen nem volt időm felvenni a rajtszámot, így a helyszínen intéztem el mindent. Bőven időben érkeztem, a 10:30-as rajtig mindenre jutott idő. Idén feleannyian álltunk rajthoz, mint két éve, de így is szép tömeg gyűlt össze a csarnokban.

Bemelegítésnél még éreztem kicsit az Achillesem, de ahogy elrajtoltunk, az adrenalin elnyomta a minimális fájdalmat. Nem volt konkrét célidőm, egy jót akartam futni, ennek ellenére az újév lendületének nem tudtam ellenállni és 4 percen belüli kilométerekkel kezdtem. A pálya nem sokat változott a korábbiakhoz képest, a Hungexpo kacskaringós útvonala után ráfutottunk a lóverseny pályára, ahol egy nagy kört nyargalhattunk. Nagyjából tartottam magam az élmezőnnyel. Hiába a mínuszok, elsőre a kesztyűt vettem le, aztán a fülemről kellett a sapkát lehúzni (ami mint utólag kiderült, tovább rontotta az amúgy sem túl fotogén megjelenésemet :D). Nagyon szép időben futhattunk, csak a hó hiányzott, mondjuk legalább így nem csúszkáltunk.

Az első kör után kifutottunk a kerítésen kívülre, először az Élessarok irányába, majd egy fordító után szinte a Kerepesi útig. Ekkor voltunk a verseny felénél, itt már kezdtem érezni, hogy kicsit elfutottam az elejét (vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy nem készültem fel megfelelően…). A rajtnál kis frissítés után kezdtem meg a harmadik köröm, ami az elsővel megegyező úton ment. A lassulásom hatására páran elfutottak mellettem, de így is az élmezőnyben futottam, ráadásul a sokszor emlegetett zenei pontok és a lelkes szurkolok sokat segítettek. Mire kifutottam a lóverseny pályáról, azért már nagyon célba akartam érni.

Ami végül is 01:26-on belül megtörtént. Nem javítottam ugyan a Zúzmarás egyéni csúcsom, de nagyon elégedett voltam az időmmel, ráadásul ez az idő abszolút 13. helyet ért a közel 900 fős mezőnyben. Négy Ötpróba pont bezsebelve, így már elértem a félszázat is. Februárban pedig jöhet a GeoGo, Téli Margita és még ki tudja mennyi sportos pillanat.

 

FILIPSZKI PÉTER