Barion Pixel

ÖTPRÓBA BLOG: Gödöllői ponteső – Kastélyfutás, Futókörök Napja, GeoGo

Beindult az Ötpróba új sorozata, én pedig elkezdtem gyűjteni a pontokat. Az elmúlt napsütéses hétvége igazán alkalmas volt erre, így nem is apróztam el, 5 ponttal kerültem közelebb az első ajándékomhoz. Ehhez két különböző sportból, három különböző eseményen vettem részt, új és régi ismerősökkel találkoztam, dobogóra is álltam és még egy Oldtimer kiállításba is belefutottam.

Gödöllő elég fontos hely az új sorozatban számomra, itt kezdtem a pontszerzést az éjszakai túrával és most itt folytattam a múlt heti pesti félmaraton után. A Kastélyfutást már a nyáron beterveztem, a félmaratoni távot viszont nem mertem bevállalni, mondván hogy Wizz Air után, Balatonman előtt legyen csak egy regenerálós, nyugis 10,5 km. Ahogy közeledett a verseny, rájöttem, hogy ha már elutazok Gödöllőre, akár egy GeoGo-s túrát is teljesíthetnék, ehhez Zsófinak is biztos lenne kedve. Aztán pár nappal a rajt előtt szembejött velem a Futókörök Napja esemény, melyen szintén Ötpróba pontokat gyűjthettünk, és a gödöllői futókörön is lehetett teljesíteni, így ez is felkerült a listára.

Ilyen felvezetés után szombat reggel elég elszántan pattantam kocsiba és indultam Gödöllőre. Bevallom, a korábbi eredményeket böngészve, bíztam benne, hogy dobogóra állhatok a Kastélyfutamon. A terv szerint lefutom a versenyt 10-től, déltől eredményhirdetés, a kettő közt futok a futókörön, Zsófiék pedig délre érkeznek és indulunk túrázni.

1. felvonás: Kastélyfutam, rajtszám átvétel, bemelegítés, 10-kor készen a rajtnál. Minden a terv szerint indult, szép időben rajtoltunk el több százan 10 km-t vagy félmaratont futva. Eddig mindig csak túráztam Gödöllőn, jó volt most futni is. Egyből ráfutottunk a futókörre, ahol később még sok kilométer várt. Itt még nem találkoztunk a Futókörök Napján futó sporttárssakkal, egy kör után pedig haladtunk is tovább.

A tervnek megfelelően igyekeztem az élmezőnyben maradni, talán négyen-öten futottunk együtt. Nem futottam könnyedén, a lendületet kicsit hiányoltam magamból, de az akarat megvolt. Mire átvágtunk a városon és elértük a reptér szélét már csak hárman maradtunk az élbolyban, egy félmaratonista és még egy 10,5 km-es versenyző. Itt a tűző nap sokat kivett, kicsit az akarat is csökkent, hagytam elfutni a két kollégát, de nem tévesztettem szem elől őket. Nagyon hosszúnak tűnt ez a 2-3 km-es szakasz, de végre csak a végére értünk és indultunk vissza a cél felé.

A szembe jövők biztattak, én is próbáltam viszonozni. Dombság lévén a kisebb emelkedők és lejtők fűszerezték a pályát, aminek nem feltétlen örültem. Egy idő után becsatlakoztunk az 5 km-es táv versenyzőibe, majd befutottunk a Kastélyparkba. Nagyon szépen gondozott látványos park, bár nekem ekkor sok időm nem volt nézelődni, a tempó fenntartására koncentráltam. Előzésről szó sem lehetett, inkább én maradtam le az élen futó kettőstől. A park után viszont már tényleg nem volt sok hátra és a kategóriában sikerült másodikként, 40 percen belüli idővel befutnom a célba.

2. felvonás: Első cél pipa, iratok és védettségi elő, nevezés a futókörnél (kell egy ezres kaució!), vissza a ruhatárhoz, de végül sikeres nevezés. Már újra az egy kilométeres futókörön futva azon ötleteltem, hogy mennyit is teljesítsek. 1 pontért 5 kör, 2 pontért 10 kör kellett (többre nem jutott volna se idő, se energia), végül a maximalizmusom a 2 pontot tűzte ki. Érthető módon nyugisabb tempót vettem fel, átlag 4:30-as kilométerekkel. Eleinte jól bírta a lábam, az első pár kör jól sikerült.

Ekkor már elég sokan gyűjtötték Gödöllőnek a kilométereket, Kiss Gergely Ötpróba nagykövettel is összefutottam, ő épp az utolsó körét futotta. A tavaly átadott rekortán pálya mellesleg nagyon jól eltalált, hatalmas fák alatt futhatnak a helyi futók. Itt-ott mintha indokolatlanul kanyargott volna a vonalvezetés, de feltehetően csak a fák gyökereit akarták így kímélni a tervezők. A nagy fáknak hála, hiába melegedett egyre jobban az idő, az árnyékban kellemesen éreztem magam.

Ahogy róttam a köröket, szép lassan közeledtek Zsófiék és a déli eredményhirdetés is. A 10. kör és háromnegyed óra után aztán abbahagytam a futást. Kissé már nehéz lábakkal összeszedtem a ruhatárból a cuccaim, találkoztam a többiekkel és mentünk az eredményhirdetésre és tombolára. Utóbbin sajnos nem volt szerencsém, de a dobogón lenni mindenért kárpótolt.

3. felvonás: Mosdó, felesleges cuccok kocsiba, GeoGo bejelentkezés, Petőfi szobor keresése. Zsófival és anyósomékkal a “Gödöllői parkok és szobrok” túrát választottuk. 5,5 km, kellemes délutáni séta. Első GeoGo-s teljesítés miatt picit izgultam, de könnyen kezelhető és használható az oldal, már csak egy mobil applikáció hiányzik. A Petőfi szobortól indulva visszasétáltunk az Alsóparkba, a futópálya mellett haladtunk el. Itt volt az első itiner pont, kaptuk is a pozitív visszajelzést.

Elhagyva a parkot a Kastélypark irányába haladtunk, ahová a Pálmaház kertészet mellett jutottunk be. Fontos infó, hogy kutyával senki ne vágjon neki a túrának, a parkba tilos a bejárás négylábú barátainknak. Itt ismét (és már nyugodtabb körülmények között) megtekinthettem a szépen gondozott parkot, amit az Erzsébet parkkal szemben levő kijáratnál hagytunk el.

Természetesen az előbb említett liget volt a következő célpont, itt egészen a Pozsonyi csata emlékoszlopáig sétáltunk. Ezt a parkot Zsófival már jól ismertük a korábbi éjszakai túrák miatt, de nappali pompájában sem okozott csalódást. Az emlékhelyen kicsit szusszantunk és indultunk vissza a kiindulási pontra. A hátralévő 1,5 km-en már inkább a belvárost csodálhattuk meg, a főtéren épp egy Oldtimer kiállítás volt, több lenyűgöző autóval.

Nagyon tömény nap volt számomra, de Gödöllő jelesre vizsgázott sportolási lehetőségekből. A szervezők mindenhol kedvesek és segítőkészek voltak, a versenyek hangulatosak, az időjárás szép volt, szóval összefoglalva “csak egy szokásos Ötpróbás nap ;)”, remélem sok hasonlóban lesz még részem. Most pedig ahogy írom a beszámolót, már a jövő heti Balatonman jár a fejemben, remélem sokatokkal ott találkozunk! 🙂

 

FILIPSZKI PÉTER