Barion Pixel

ÖTPRÓBA BLOG: GeoGo pontgyűjtés Pesten

A negyedik hullám illetve a saját besűrűsödő napjaim miatt az elmúlt időszakban nem tudtam részt venni Ötpróba pontszerző eseményeken, maradtak a GeoGo-s túrák. Budapesti lakosként ezen a téren azt hiszem, eléggé el vagyunk kényeztetve, gyakorlatilag a város bármely pontján pár kilométeren belül elérhető egy pontgyűjtő túra. Én az alábbi két útvonalat többször is bejártam már.

Helikopter kör

Ez a bő 5 km-es kör a Helikopter lakóparkból indul és nagyrészt a Keresztúri erdőben halad. Már a GeoGo előtt felfedeztem, hogy milyen remek terepfutó pálya van itt az erdőben, úgyhogy nagyon örültem, hogy ezért még pont is jár. Persze meg kell érte küzdenem, otthonról a pálya kezdőpontjához elfutnom bő 6 km, így egy teljes pontszerző futásom közel 18 km-es táv.

Az Ötpróba ponton kívül miért érdemes eljönnie ide annak is, aki esetleg kicsit távolabb lakik? Az erdő nagyon hangulatos, az ember, ahogy sétál/fut az ösvényeken el se hiszi, hogy épp Budapesten van. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy nincs igazán tömeg, egy-két futót, néhány kutyasétáltatót lehet látni általában. Ha szerencsések vagyunk állatokat is megfigyelhetünk, én például többször találkoztam már őzekkel. Egy tanösvényt is bejárhatunk, ha teljesítettük a futókört, amin egyébként eltévedni sem lehet, 500 méterenként táblák jelzik a megtett távot és a turistajelzések is sűrűn találhatóak. Szintkülönbséggel sem kell küzdeni, az ember tényleg csak járja az erdőt és élvezi a nyugalmat.

Népligetben keresztül kasul

Ez az útvonal szintén bő 5 km-es távú. Ahogy a neve is mutatja, követni az útvonalat nem olyan egyértelmű. Elsőre kicsit bele is zavarodtam, mostanra persze már rutinból megy. Aki esetleg nem ismerné, a Népliget Budapest egyik legnagyobb parkja. Ehhez képest az itteni futásaim során viszonylag kevés emberrel találkoztam, itt is nyugodtan sétálhat/futhat az ember. Kifejezett futóútvonal nincs kijelölve, de mivel nem erdő, inkább füves-fás terület, így bármerre kószálhatunk benne. A túra útvonala elhalad a Planetárium mellett, rálátunk az új kézilabda sportcsarnokra, ami esti fények mellett igazán impozáns látvány.

Ezen a két útvonalon már 8 pontot szereztem, így pár nappal az év vége előtt 42 pontom van. A szilveszteri GeoGo-s kihívással remélem, még néhány pont összejön, jövő évet pedig – ahogy sokszor korábban – a Zúzmara félmaratonnal indítom majd. A kicsit hidegebb idő ellenére Ti se álljatok le a mozgással, réteges öltözködés és irány ki a szabadba!

FILIPSZKI PÉTER