Barion Pixel

A SZERVEZŐ IS EMBER: Gombos Kálmán (Vasi Vándorok Sportegyesület)

Ők megszervezik, Te részt veszel rajta, mi pedig pontot adunk érte. Hazánk legjobb szabadidősport-eseményei alkotják az Ötpróba naptárát, de vajon kik alkotják ezeket a szuper rendezvényeket? A Szervező is ember című rovatunkban ezúttal a Vasi Vándorok Sportegyesület vezetője, Gombos Kálmán mutatkozik be.

Mióta veszel részt szabadidősport-események szervezésében?

  • Öt éve, 2018-ban volt az első (és további kilenc), még egy másik egyesületnél. Saját egyesületemben, a Vasi Vándorokban a 2020-as Kőszegi Csillagok éjszakai teljesítménytúrával debütáltam.

Te magad is szoktál rendszeresen sportolni?

  • Ahhoz képest, hogy csak 43 évesen, felnőtt fejjel kezdtem el a sportot (addig bizony kimaradt…), ma már mondhatom, gyakran járok túrázni, majdnem minden hétvégén – elsősorban teljesítménytúrákra. Két barátom ismertette és szerettette meg velem ezt a szép sportot 2012 őszén, a Hargitán.

Ha szabad ilyet kérdezni: van-e kedvenc eseményed a sajátjaid közül?

  • Az említett Kőszegi Csillagok júniusi éjszakai túránk: ez teljes egészében „saját gyermekem”, és egyben a legnépszerűbb alkalmunk is.

Mekkora csapat dolgozik a túrák szervezésén?

  • Jelenleg 47 tagja van az egyesületünknek. Egyik „védjegyünk” a remek, jókedvű és nagy létszámú csapat. Minden rendezésen ott vagyunk 25-30 fővel (és további 5-10 önkéntes diák). Tagjaink közül sokan gyakorló teljesítménytúrázók, akikkel az ide érkezők egész évben találkozhatnak, összefuthatnak más hasonló eseményeken is. Túráinkat tehát sok-sok tapasztalatra építve hoztuk létre a legapróbb részletekig. A távok, az útvonalak, az ellátás… minden közös gondolkodás és munka eredménye. Vannak, akik szeretik több helyen is kipróbálni magukat, sokan meg fordítva: adott helyhez és/vagy társhoz ragaszkodnak. Akadnak, akik mindig a rajt-célban segítenek, mások külső helyszínen pontőrként teszik a dolgukat. Szalagozás, pakolás, tervezés, aztán „söprés” – sokféle lehetőség adódik. Van, aki gyümölcsöt vagy sütit hoz, más a furgonját ajánlja fel. Sokat segít, aki a pénzügyeinket intézi, pályázatokat ír… Aki a honlapunkat aktualizálja, vagy éppen gravíroz, és persze az is, aki új távokat, helyeket, útvonalakat kutat és oszt meg.

Szoktál-e más által szervezett eseményeken elindulni?

  • Ahogy említettem is, rendszeresen járok teljesítménytúrákra. Majdnem minden szombaton, de akadt év, amikor 77 teljesítésem volt… Remélem, a felsorolástól most eltekintetek. 🙂

Mit gondolsz, melyek a legnagyobb kihívások ma egy versenyszervező számára?

  • Szerintem elsősorban a jelenlegi gazdasági helyzet: nagyon sokba kerül mind az utazás, mind az egész napos (vele járó) kiadások. Másrészt a két pandémiás év eléggé szétzilálta ezt a sportágat. Sokan az egyéni (pl. instant) túrák felé fordultak akkoriban – és nem mindenki tért vissza a közösségi túrázáshoz.

Készülsz-e valamilyen újítással, újdonsággal 2023-ra?

  • Igen, több eseményünknél is tervezünk új távokat és helyszíneket. Az elmúlt évben kipróbáltunk egy ilyen ötletet, és kiválóan sikerült. Azt is, és más eseményt is tovább bővítünk. És folytatjuk a gyerekek felé nyitást is: ez is sok örömet hozott kölcsönösen. Idén is öt eseményt tervezünk: Pannon Alpok (április 22.), Kőszegi Csillagok (június 24.), Jurisics (szeptember 9.), Colonia Savaria és Pinka (október 28.), illetve az Évzáró vezetett túra (december 27.)

Végezetül: mivel foglalkozol, amikor épp nem eseményt szervezel?

  • A kislányom 12 éves, nagyon sokat túrázunk együtt. Igazi öröm látni a fejlődését és érdeklődését… Térképek és fényképezés: ezek erősen a túrázáshoz kötődő hobbik. Kedvelem az informatikát is; szívesen használom a számítógépet munkára vagy kikapcsolódásra. Kedvenc területem (amatőr szinten) a grafika – az egyesületi megjelenésünk, illetve az eseményeink arculata is tőlem származik. Van egy youngtimer autóm, egy Xantia, amit nagyon szeretek vezetni és ápolni, fejleszteni. No és a kávé… 🙂

A VASI VÁNDOROK EGYESÜLET ÖTPRÓBA-PONTSZERZŐ ESEMÉNYE 2023-BAN:

04.22. Pannon Alpok Teljesítménytúrák