Barion Pixel

Tudta nélkül vezette az Ötpróba tabellát a későbbi győztes

Kolozsi Erzsébet nyerte meg a 60 év feletti nők között az Ötpróba-sorozatot, ő gyűjtötte az előző olimpiai ciklusban a tömegsport-rendezvényeken a legtöbb pontot. Erzsike, a többi győztessel és a kisorsolt szerencsésekkel együtt nem a tokiói nyári, hanem a pekingi téli olimpiára megy. És persze ezután is lelkesen ötpróbázik.

Gondoltad volna, amikor elkezdtél sportolni, hogy valaha idáig eljuthatsz?

– Elég későn, 59 évesen kezdtem futni, amit később nagyon megszerettem. A kitűzött célom az egészségem megőrzése és a versenyeken saját magam legyőzése volt. Álmomba sem gondoltam volna, hogy ötpróbázóként ilyen nemes díjat kiérdemelhetek.

Amikor az ötpróbát elkezdted, láttad esélyét annak, hogy a korosztályodat megnyerheted?

– 2017-be csatlakoztam az ötpróbához és ennek köszönhetően a futáson kívül több sportágat is megismerhettem. De azt, hogy esetleg nyerhetek is, soha nem gondoltam volna. 2019-ig azt sem tudtam, hogy létezik az a bizonyos tabella és a nők között az első vagyok, vagyis vezetem a női mezőnyt. Akkor még nem volt korosztályi bontás.

Milyen érzések voltak benned, amikor nemrégiben, az Ötpróba hivatalos eseményén átvetted a díjat?

– Nagyon felemelő érzés volt 70 évesen egy ilyen megtisztelő díjat átvenni. Öröm és boldogság járt át, ezt nagyon nehéz megfogalmazni.

A járvány miatt Tokióban nem, de Pekingben ott lehetsz, gondolom, ez is nagy öröm és csodás élmény lesz.

– Nagyon boldog vagyok, köszönöm az Ötpróbának a lehetőséget az utazásra, biztos nagy élményben lesz részünk a pekingi olimpián.

Elkezdődött a párizsi ciklus, ugyanolyan lelkesedéssel folytatod az ötpróbát?

– Az ötpróbázás az életem részévé vált. Amíg a korom és egészségem engedi, szeretném folytatni.

Mi a célod most, ebben a 3 éves ciklusban?

– Nagyon sokat köszönhetek az Ötpróbának. Csodás élmények, barátok, ismerősök, új sportágak. Célom a 3 éves ciklusba sikeresen helytállni, gyűjteni a pontokat az ajándékokért, az élményért, a nyereményekért.

Mely sportágat részesíted előnyben mostanában, továbbra is a futás a nyerő nálad?

– Igen, nekem továbbra is a futás a nyerő. A futás számomra boldogság, öröm, kikapcsolódás és nagyon jó stresszlevezetés. Futásba értem el a legnagyobb sikereket, de a célom mindig saját magam legyőzése.

Megváltozott a pontrendszer, hogy tetszik az új?

– Nagyon örülök és egyetértek a változással. Jó, hogy nem ismétlődnek az ajándékok, például nekem a 670 pontért 18 póló 18 hátizsák járt. Az új pontrendszer sokkal barátibb és az ajándékok nagyon hasznosak. Nagyon jó ötletnek tartom a tabella megszüntetését is.