Barion Pixel

“Kezdd a nehezebb feladatokkal”, avagy a párizsi cél új lehetőséggel

A párizsi pontgyűjtésről beszélgettünk a Zsámbékfutás eseményeinek szervezőivel, akik maguk is lelkes pontgyűjtők…

Időmenedzsment tréningeken hallani olyan tanácsokat, hogy kezdjük azokkal a feladatokkal, amik problémásak, amiket nehezebb megoldani, mert a halogatással csak a körmünkre ég majd a munka. Két dolog miatt aktuális ez a gondolat. Egyrészt a tokiói olimpia csúszása miatt egy évvel rövidebb időnk lesz a párizsi pontgyűjtésben. Másrészt pedig a többetekkel történt beszélgetésekből azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy nehezen vagy végül nem is jött össze az öt sportág a pontszerzésnél. A Zsámbékfutás csapata folyamatosan keresi a megoldásokat, amivel tudjuk segíteni az ötpróbás közösségünket és most a “nehezebben elérhető sportágak” kérdéskörére hoztunk egy segítséget.

A párizsi sorozatban a “Bicskén vízen, két keréken” lesz az első eseményünk. Az egyik sportág itt az úszás, amit időjárástól függetlenül le tudunk bonyolítani az uszodai környezet miatt. Annak idején azt gondoltuk, hogy nem mindenki szereti a természetes vízben való úszást, akár azért mert fél, akár azért, mert ódzkodik a halaktól, hínártól, lápi szagtól, vagy egyszerűen nem kívánkozik a zsúfolt közegbe. Ezt megerősítették a résztvevőkkel való beszélgetések és az a tény, hogy az ország távoli részeiről is érkeztek úszni, hogy komfortos, biztonságos körülmények között szerezzék meg az úszás sportágban is legalább az egy, picike pontocskát.

Bicske és Tarján között átadásra került egy nagyon kellemes kerékpárút, így adta magát, hogy a következő évben már ezt a lehetőséget is biztosítani tudjuk és egyénileg indulva, saját tempóban kerékpározhasson a csapat. Azt gondolom, hogy ezzel kombinálva egy nagyon kellemes napot lehet eltölteni és még jobban megéri Bicskére utazni.

Az előzőekben említettem, hogy a klasszikus sportágakban, mint a futás, gyalogtúra és kerékpározás könnyű megszerezni a pontokat, azonban sokaknak meggyűlt a baja az ötödik sportág megszerzésével. Ezt teljesen meg tudom érteni, hiszen én is kétszer elutaztam a Balatonhoz, mert ott találtam olyan terepkerékpáros lehetőséget, amihez alkalmas volt a bringám és így egy klassz túra keretében szereztem meg az ötödik sportágban a pontjaimat.

Szokásainknak megfelelően összedugtuk a fejünket és azt találtuk ki, hogy Bicskén szervezünk egy terepkerékpáros túrát. Két elvárást fogalmaztunk meg: az egyik, hogy trekking vagy túrakerékpárral is lehessen teljesíteni, azaz működjön a történet profi mountain bike nélkül is. A másik pedig, hogy ne túlélőversenyt szervezzünk, hanem új élményekkel ismertessük meg az embereket. Ahogy a futók az aszfaltról egyre nagyobb számban jelennek meg a terepen, úgy a kerékpározásra is igaz, hogy a természetközeli tekerés az egy teljesen más élményvilág. Mifelénk egyébként is dimbes-dombos a környezet, így az emelkedők egyedül a pálya talajában térnek el, mivel a települést elhagyva nem aszfaltos, hanem földút vagy kavicsos út lesz jellemzően. Az élen egy segítőnk fogja mutatni az irányt és a sort is mi zárjuk, sőt az emelkedősebb részen összevárjuk egymást. A tömegektől nem tartunk, mivel a koronavírus miatt mi még azt gondoljuk, hogy jobb a békesség és kis létszámra korlátozzuk az eseményünk méretét. Az uszodában bevált az időpontra nevezés, ami a korábbi években megmutatta, hogy elkerülhető a várakozás és a tömeg, valamint mindenki be tudja tervezni, hogy bringa előtt vagy után úszik. Sokan vagyunk, akik nem tudtunk eleget edzeni, így az uszodai lehetőség idén komolyabb segítséget jelent. A szemfüles nevezők pedig már most bebiztosíthatják a két nehézkesebben megszerezhető sportágban, terepkerékpározásban és úszásban a pontszerzést.

Mi a terved a párizsi sorozatban? Természetesen a melegítő és a sorsolás a cél. A pontgyűjtést egyébként megkezdtem, egyelőre GeoGo-ban elérhető pályákon. Három sportágam már teljesült és Bicskén természetesen nekem is lesz időm úszni, valamint a tereppálya ellenőrző körével az ötödik sportágat is bezsebelni. Egyelőre elsősorban kisebb, szellősebb eseményekre tervezek menni, de például a nyár végi Tour de Pelso is fent van a térképen. Ott ugyanis lehetőség van az egyéni indulásra is, így komfortosan tudok akár egyedül is vagy kisebb csoportban tekerni.

Patyi János