Barion Pixel

“Fogadj örökbe egy túrázót”

A minap találkoztunk egy érdekes felhívással a közelgő “Évadzáró Túranap és Terepfutás a Nyakason” nevű pontszerző eseménynél. Ennek jártunk utána és beszélgettünk Patyi Jánossal a Zsámbékfutás rendezvényeinek egyik frontemberével.

“Gyakran élünk a “Hol is kezdjük…” bevezetéssel, mivel eltérő információs szintű sportemberekkel találkozunk és szeretnénk, ha mindenki azt olvasná ki, amit mi belegondolunk a mondandónkba. A covid utáni fellélegzés helyett egy újabb, megpróbáltató időszakba kerültünk. Nem soroljuk, mert szerintünk mindenki érzi a saját bőrén, csak eltérő szinten fáj. És igen, fáj ez a sportolóknak és komoly teher a szervezőknek egyaránt.

Mi alapvetően hiszünk az összetartásban és megpróbáljuk egy kicsit máshogy megfogni a mostani feladványt. Így született meg az egészen újszerű felhívásunk. Biztosan vannak olyan személyek, akik másokon segítenének és biztosan vannak olyanok, akiket lehetne sportélménnyel támogatni. Azt gondoltuk, hogy arányát tekintve a nyugdíjasokat érinti legjobban a mindennapi kiadások emelkedése, ezért mi “örökbe fogadtunk” 35 résztvevőt közülük egy túra erejéig.

Véleményünk szerint az együtt töltött, kellemes séta és a közös élmény kiemelten fontos a sötét, téli hónapokban, pláne a mostani időkben. Ha mindenkinek nem is tudunk segíteni, de talán a kis segítség is segítség. Nagyon jó érzés látni, hogy a meghirdetést követően azonnal lettek csatlakozóink, mint például a Travelrunner.hu csapata, de sorolhatnék több Ötpróbázót, sőt nyugdíjast is, aki örökbefogadó lett. Ettől is igazi család a szabadidősportolók közössége.” – kezdi a Zsámbékfutás eseményeinek szervezője, Patyi János.

  • Rögtön felkeltette a mi érdeklődésünket is a felhívásotok. Avass be minket kérlek, hogy hogyan válhat valakiből örökbefogadó

Patyi János: A legegyszerűbb módja, ha meghívod egy közös hétvégi túrára az ismerősödet és rendezed a nevezését. Így tuti biztos lehetsz, hogy annak és úgy okozol kellemes meglepetést, akinek szeretnél. Lehet anonim is a felajánlás, csak jelezd felénk és mi értesítjük az egyik soron következő potenciális jelöltet, hogy valaki megvendégelte egy túrával. Adni jó! Ennyire egyszerű és elmondhatom, hogy már nagyon sok nevezőnek tudtunk váratlan, boldog pillanatot okozni.

  • Mesélj arról, hogy mégis mire számíthatnak a túrázók a november 19-i Évadzáró Túranap és Terepfutás a Nyakason eseményeteken?

Patyi János: A marketing és a reklám szerint egy nagyon egyedi, különleges túra. Valójában pedig egy könnyűnek mondható, klasszikus családias gyalogtúra 6-11-16-26 km-es távokkal (melyet sokan végigfutnak), ami a résztvevőktől lesz egyedi és különleges. Mi megadjuk a keretet, végigszalagozzuk, táblázzuk a pályát, hogy a túrázó tapasztalattal még nem rendelkezők is komfortosan érezzék magukat, legyen kedvük máskor is kimenni a természetbe. Az összes többi hangulat, élmény pedig abból adódik, hogy sokan együtt gyalogolnak, ismerősök és ismeretlenek mesélnek egymásnak. Lehet, hogy sokakban nem is tudatosul, de ők tulajdonképpen mindannyian sportolnak ilyenkor. Ez egy igazi jó bevezetés az adventi időszakba, egyébként meg szerintünk menő dolog.

Az esemény részletei és nevezési oldala: https://www.zsambekfutas.hu/teli-tura/