Barion Pixel

A SZERVEZŐ IS EMBER: Serbán András (Napkori Sportegyesület)

Ők megszervezik, Te részt veszel rajta, mi pedig pontot adunk érte. Hazánk legjobb szabadidősport-eseményei alkotják az Ötpróba naptárát, de vajon kik alkotják ezeket a szuper rendezvényeket? A Szervező is ember című rovatunkban ezúttal a Napkori Sportegyesület képviseletében Serbán András mutatkozik be.

Honnan ered a sport szeretete és melyik volt az első esemény, amelyet szerveztél?

  • Gyerekkorom óta mindig mozogtam valamit, majd felnőttként a futás, kerékpározás, túrázás mellett tettem le a voksom. Azóta is rendszeresen futok,  több versenyen is elindultam már, illetve amikor csak tehetem, biciklire pattanok és úgy intézem a napi teendőket. Amióta az eszem tudom, mindig sportoltam valamit, versenyeken 3-4 éve veszek részt. Az első sportesemény pedig, amelynek szervezésében közreműködtem, stílszerűen az András napi futóverseny volt, 2021 novemberében.

A sajátjaitok közül melyik rendezvény áll a legközelebb a szívedhez?

  • Két eseményt szervezek évente, az Akácvirág Futófesztivál és az András napi futóverseny, mindkettőt a saját „gyermekemnek” tartom, így nincs is kedvenc közülük természetesen.

Kik segítik a munkádat az egyesületben?

  • Pokrovenszki Gergely felelős a médiában történő megjelenésért, a közösségi oldalakon való reklámokért, Kállai Krisztián az időmérésért, időmérő chipek működéséért kezeskedik, Rubóczki Béla az informatikai munkákat oldja meg, míg Domokos Andrea az Ötpróba-kapcsolattartónk. A versenyeinket rajtuk kívül diákok és önkéntesek bevonásával tudjuk megszervezni.

Szoktál-e más szervezők versenyein rajthoz állni?

  • Igen, a Maratonman versenysorozat állomásain, az NN Ultrabalatonon, az Ultra Tisza-tavon, és GeneraliNightRunon, míg a Budapest Sportiroda rendezvényein, a Vivicittá Félmaratonon, a Spar Budapest Maratonon vagy a Wizz Air Félmaratonon is rendszeres résztvevőnek számítok.

Melyek a legnagyobb kihívások ma egy versenyszervező számára?

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye az ország egyik legszegényebb régiója, itt rávenni az embereket arra, hogy pénzt költsenek egy sporteseményre, meglehetősen nagy kihívás, de szerencsére ennek ellenére is versenyről versenyre nő a résztvevők létszáma. Valószínűleg jó hírünket viszik a nevezőink. Legutóbbi rendezvényünk például már nemzetközivé vált, hiszen több külföldi diák is részt vett a futófesztiválunkon.

Mit vársz az idei esztendőtől?

  • Minden versenyünkön új útvonallal találkozhatnak a résztvevők, hogy a visszatérő versenyzőinknek se legyen unalmas, kiszámítható az adott rendezvényünk. A település mellett lévő erdőben szerencsére még évekig meg tudjuk oldani, hogy ne legyen lét egyforma pályarajz. A futók kisebb, nagyobb emelkedőkkel, lejtőkkel találkozhatnak, hogy igazi kihívás legyen bármelyik távon elindulónak, de mégse legyen teljesíthetetlen. Ezen kívül minden évben visszavárjuk az előző versenyen részvevőket. A célba érőket mindig más finomsággal lepjük meg (volt már „disznóság”, gulyásleves, töltött káposzta – természetesen mindig figyelünk a vega-, vegán táplálkozású vendégeinkre is).

Végezetül egy, a „civil” életedet érintő kérdés: mivel foglalkozol, amikor épp nem eseményt szervezel?

  • Van egy parképítő cégem, az itteni teendők a napjaim nagy részét lefoglalják. Szabadidőmben szívesen túrázok, „átugrok” a közeli Tokaji hegyet megfutni, vagy a környéken a kutyáimmal csatangolok.