Barion Pixel

A SZERVEZŐ IS EMBER: Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna (Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület)

Ők megszervezik, Te részt veszel rajta, mi pedig pontot adunk érte. Hazánk legjobb szabadidősport-eseményei alkotják az Ötpróba naptárát, de vajon kik alkotják ezeket a szuper rendezvényeket? A Szervező is ember című rovatunkban ezúttal a Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület (SZUSE) egyik vezetője, Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna mutatkozik be.

Nagy sportélet van Szarvason?

 • A Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület 2006. november 7-én alakult meg 27 alapító taggal, 2020-ban pedig futónagykövet vezetésével, futószakosztállyal bővült. Az úszószakosztály szakmai munkája magában foglalja az úszásoktatást és a versenyeztetést (edzések, versenyek), valamint a szabadidős egészségmegőrző úszó edzéseket. Évente 5-6 úszóversenyt rendezünk köztük városi úszóversenyek, regionális meghívásos versenyek, valamint 3-400 fő részvételével nyíltvízi távúszó versenyt. Egyesületünk tagjai rendszeresen részt vesznek a diákolimpia úszóversenyeken, és érnek el regionális és országos dobogós eredményeket.A futás feltételei az Erzsébet Ligetben épült rekortán futópálya megépítésével sokat javultak. A feltételek javulása és a rendezvények népszerűségének köszönhetően már érezhető a szarvasi futók számának növekedése, egyre többen húznak futócipőt.Minden rendezvényen külön figyelmet fordítunk a város természeti és történelmi szépségeinek bemutatására, illetve a környezetünk védelmére, az egészséges életmód népszerűsítésére.

Te magad mióta foglalkozol szabadidősport-események szervezésével?

 • Szarvason 2019-ben az Európai Mobilitási Hét keretében az Autómentes Napon futóversenyt –az I. Körös-körül a Körös körül Futófesztivált – szerveztünk a város vezetésével és néhány lelkes amatőr futó társaimmal, baráttal, nagy sikerrel 7, 14 és 21 km-en. Több mint 500 résztvevője volt a rendezvénynek. A futóverseny sikerén felbuzdulva további versenyek szervezésébe kezdtünk, és 2020-tól már a SZUSE-hez csatlakozva folytattuk a versenyszervezéseket.

Mely események következtek – immáron az egyesület színeiben?

 • Az egyesület úszóinak és futóinak, a szoros együttműködésnek, együtt gondolkodásnak lett az eredménye 2020-ban az első, 2022-ben pedig a III. Trianoni Emléktusa nevű sportesemény. A rendezvény tulajdonképpen a hagyományos Szent István napi távúszóverseny futó számokkal, illetve futó-úszó (kéttusa) számmal való kiegészítése. 2022-ben már 4. alkalommal rendeztük meg a Körös-körül a Körös körül Futófesztivált. Az eseményre az ország minden részéről, közel 90 településről érkeztek futók. Az útvonal a város legszebb részein halad keresztül (Körös part, mocsári ciprusok, Arborétum, Erzsébet Liget, Erzsébet Fahíd). A tavalyi évben az Arborétum vezetőivel együtt meghirdettük a Négy évszak az Arborétumban Futóverseny sorozatot, 2,5 km gyerek távon, valamint 5 és 10 km-en, amely útvonala végig az Arborétumban halad egy burkolt, 25.000 méteres úton, a Bolza Mariette Sétányon. 2022. január 1-jén közösségi futás-gyaloglás-kerékpározást hirdettünk, „Új évet köszöntő 22 km –futva, biciklizve, gyalogolva” néven, amelyet az idei évben is megtartottunk, csak a táv már 23 km volt.Célunk, hogy az úszás, futás mellett a kerékpározást is népszerűsítsük.

Ebben segítségetekre lehet az Ötpróba mozgalom is.

 • Valóban, 2022-ben a Trianoni Emléktusa futó és úszó számai, valamint a Körös-körül Futófesztivál futószámai is bekerültek az Ötpróba sorozat naptárába, ezzel is növelve a rendezvény színvonalát, és a versenyzők számát. Ráadásul az egyesületünk aktivistái létrehoztak három GeoGo útvonalat is(Körös18 kerékpáros kör, Szarvas 11 futó/gyalogló, és a Szarvas Görköri útvonalak), amelyek a Maradj Fitten! program keretein belül szintén ingyenes Ötpróba pontgyűjtési lehetőségek, nemcsak a szarvasiak, hanem a városba látogató turisták számára is.

Honnan ered esetedben a sport szeretete?

 • Szüleim nem sportoltak, és én is csak az 5. osztályban tanító testnevelő tanár bátorítására kezdtem el. Ő figyelt fel rám, és irányított atlétika edzőhöz. Természetesen szüleim örültek, támogattak abban, hogy edzésre és versenyekre járjak. A rendszeres edzés eredménye hamar meglátszott eredményeimen, pár hónap alatt utolértem a kortársaimat, akik sokkal hamarabb kezdték a rendszeres sportolást.  Az atlétika több versenyszámában (100 méteres síkfutás, távolugrás, súlylökés) városi, megyei dobogós helyezést értem el. Középiskolás koromban országos versenyen is részt vettem, és a gimnáziumi évek alatt a versenyzés mellett már tudatosan készültem a testnevelő tanári pályára.

Ezek szerint pedagógusként dolgozol, amikor épp nem versenyeket szervezel.

 • 1990 óta tanítok, a helyi szlovák általános iskolában kezdtem dolgozni rögtön a diploma megszerzése után, mint testnevelés–földrajz szakos tanár. óta a Székely Mihály Szakképző Iskolában dolgozom, jelenleg a kollégium vezetője is vagyok a tanítás mellett.Mindig is vonzottak a zenés mozgásformák is, ezért elvégeztem az aerobik oktatói tanfolyamot, majd később jóga középhaladó tanfolyamot is. Heti 2 alkalommal tartok felnőtteknek órákat, de persze a futás sem marad el, a mindennapjaim része.  2019-től futónagykövet lettem, szervezem, népszerűsítem a futást a diákjaim körében is. A futótársakkal, ha éppen nem itthon futunk, akkor versenyekre járunk, vagy Geogo pályákat teljesítünk, ami nagyon jó csapatépítő.

A családod is hasonlóan sportos, mint Te?

 • Egyértelműen! Férjemmel a sportpályán ismerkedtünk meg, ő focista volt. Két gyermekünk született, akiket kicsi koruktól a sport felé irányítottuk. Több sportággal is megismerkedtek, végül mindketten a kajak mellett döntöttek, és aktívan sportoltak.

Visszatérve az egyesület munkásságához: akad esetleg olyan a saját eseményeitek közül, amely közelebb áll a szívedhez?

 • Mindig az aktuális verseny, amit szervezünk, de mint futóhoz a futóversenyek állnak közelebb. Az I. Körös-körül örök élmény marad, már csak azért is, mert ott kezdődött el a versenyszervezésünk.

Nálatok mekkora csapat dolgozik az események szervezésén?

 • A „szűk” versenyszervező stábot 7 fő alkotja, de versenyenként 30-40 fő az önkéntes felnőtt és diák segítők száma, akik nemcsak a versenyeken, hanem az előzetes munkálatokban is részt vesznek.

Ha név szerint is ki kellene emelni valakit?

 • Akkor elsősorban Darida Andrást, a SZUSE elnökét mondanám, aki képviseli egyesületünket, tartja a kapcsolatot a város vezetésével, koordinálja a napi feladatokat és az egyesület pénzügyeit. Rajta kívül Zalán Csaba és Gácsi Ágnes, vezetőségi tagok, úszóedzők, akik az iskolák számára kiírt úszóversenyek szervezői a városban, az Úszó Nemzet Program koordinátorai. A Trianoni Emléktusa teljes szervezésében szintén részt vesznek (engedélyek, úszók biztosítása, versenybírói feladatok). Demeter Orsolya, az egyesület futó szakosztályának tagja, a futóversenyek versenybírói feladatait végzi, részt vesz a versenyek előzetes szervezésében, lebonyolításában, arculattervezésben, kapcsolattartásban. A versenyeken az adminisztrációs feladatokat felügyeli, koordinálja a szervezési feladatokat (frissítők, önkéntesek munkája). Tárnyik Ildikó szintén az egyesület futó szakosztályának tagja. A versenyek adminisztrációs feladatait koordinálja előzetesen és a versenyeken is (rajtszámok kiosztása, eredmények közlése, együttműködés az időmérőkkel). Részt vesz a versenyek előkészítésében, lebonyolításában, arculattervezésben. Végül, de nem utolsó sorban Krivik Viktor, Szarvas város rendezvényszervezője. Minden rendezvény munkálataiban részt vesz: helyszínek biztosítása, engedélyek, kapcsolattartás a város vezetőivel, támogatókkal és a médiával való kapcsolattartás.

Szoktál-e más által szervezett eseményeken elindulni?

 • Igen, a  környező települések versenyeire és a BSI rendezvényeire is szívesen megyünk futó társaimmal (Vivicitta, Wizz Air, Budapest Maraton, JYSK félmaraton Siófokon – csupa-csupa Ötpróba-állomás).

Mit gondolsz, melyek a legnagyobb kihívások ma egy versenyszervező számára?

 • A már meglévő események folyamatos megújítása, ráncfelvarrása jelentős feladat szerintem valamennyi szervező számára, így számunkra is. Hogyan tudunk valami pluszt adni a résztvevőknek az élményen túl (egyedi befutóérem, ajándékok, korosztályos díjazások), ennek az anyagi hátterét megteremteni, támogatókat bevonni.Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy ki tudunk alakítani egy regionális verseny központot a térség futó, valamint nyíltvízi úszó versenyei számára, melyek segítségével hozzájárulunk a város turisztikai ismertségéhez. Ehhez bővítenünk kell a Tourinform Irodával a kapcsolatot, kölcsönösen segíteni egymás munkáját.

Ha már megújulás: készültök-e valamilyen újdonsággal idén?

 • 2021-ben csatlakoztunk a környező települések futónagyköveteivel közösen az Élménykülönítményhez, a Bátor Tábor jótékony futóihoz. Minden rendezvényünkön adományokat gyűjtöttünk a Bátor Tábornak. Nagyon jó érzés volt adni! 2022-ben a World Go dayhez csatlakozott a Körös-körül nevű versenyünk, az egészségmegőrzésre felhívva a figyelmet. A jótékonyságot folytatva az idei évben az V. Körös-körül a Körös körül Futófesztiválon a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatva a „Fuss, fotózz, mosolyogj!” eseményhez csatlakozunk. A részletek kidolgozása folyamatban van, a verseny elnevezése: Körös -körül Fuss, Fotózz, Mosolyogj lesz.

A SZUSE ESEMÉNYEI 2023-BAN:

január 1. II. Új évet indító 23 km –futva, gyalogolva, biciklizve (nem verseny, közösségi esemény)

május 20. „Fussunk Liliért Jótékonysági 1 és 3 órás futás” a rekortán futópályán, és biciklizés a kerékpárúton

augusztus 20. IV. Trianoni Emléktusa 1000, 2000 méter úszás, 3,6,9 km futás és kéttusa (1000 m úszás+6 km futás) – ÖTPRÓBA PONTSZERZŐ

szeptember 17. V. Körös-körül a Körös körül Futófesztivál (7, 14, és 21 km) – ÖTPRÓBA PONTSZERZŐ

december 3. Futás Mikulás! az Arborétumban (2,5 km gyerek táv és 5, 10 km az Arborétum területén. A Bolza kör “Négy évszak az Arborétumban” futóversenyből az idei évben csak a téli Bolza kört tervezzük megrendezni.)