Barion Pixel

A SZERVEZŐ IS EMBER: Nagy Gábor László (Rácalmási Szigetfutás)

Ők megszervezik, Te részt veszel rajta, mi pedig pontot adunk érte. Hazánk legjobb szabadidősport-eseményei alkotják az Ötpróba naptárát, de vajon kik alkotják ezeket a szuper rendezvényeket? A Szervező is ember című rovatunkban ezúttal Nagy Gábor László mutatkozik be, aki egyéni vállalkozóként szervezi meg évről évre a Rácalmási Szigetfutást.

Mikor és mivel kezdődött?

  • I.Rácalmási Szigetfutás, 2018-ban – ez volt az első futóverseny, amelyet szerveztem. Egyébként kisgyermek korom óta aktívan sportolok,nem tudok létezni nélküle. Valamit mindig csinálnom kell!

Futóversenyt szervezel, de Te magad is aktív futó vagy?

  • Természetesen! Heti 2-3 alkalommal futok, lehetőleg terepen a gyönyörű rácalmási Nagy-szigeten és a Duna parton. Heti egyszer súlyzózok, de szeretek még terepkerékpározni, a bokszzsákot püfölni és kiegészítésként, ha van időm,akkor úszni és a családdal túrázni.

Mikor kezdődött ez a soha véget nem érő szerelem?

  • Óvodás koromban kiválasztottak tornázni, ezt versenyszerűen űztem 15 éves koromig. Ötödik osztályos koromtól már heti 11 edzésünk volt. A torna befejezése után muszáj volt csinálnom valamit. Már akkor elkezdtem futni, hogy levezessem a fölösleges energiámat, majd jött pár év thai-boksz, aztán maradtak a hobbisportok.

Kik segítik a munkádat, amikor épp a Szigetfutást szervezed?

  • Főszervezők ketten vagyunk a feleségemmel. Párom kezeli a nevezési rendszerünket, az azzal járó adminisztrációs feladatokat és a számlázási kötelezettségeket. Minden egyebet én rendezek…

Egy barátunk készítette és kezeli a honlapunkat, Facebook oldalunkat, valamint szerkeszti a gyártásokhoz szükséges grafikai munkákat. (Éremsorozat, éremtartó, futópóló, rendezői póló stb…)

A verseny napján 40 nagyon lelkes és jókedvű segítőm van jelen, kizárólag barátok és családtagok. Ők segítenek a frissítőpontokon, az útbaigazításban, a befutóérem és csomagosztásban, a helyszíni nevezés lebonyolításában, fotózásban, főzésben és ebédosztásban, pakolásban és rendrakásban, hangtechnika összeállításában és kezelésében és még sorolhatnám… Imádom őket, fantasztikus emberek!

Plusz 10 fő rácalmási polgárőr tereli szakszerűen a forgalmat és a versenyzőket a forgalmasabb csomópontokon.

Szoktál-e más által szervezett eseményeken elindulni?

  • Igen, nagyon szeretem a futórendezvényeket. Palkonyai Dűlőfutáson voltam kétszer. Futottam UB-n kétszer csapattal. Részt vettem a Tihanyi -, a Badacsonyi-, a szekszárdi Borvidéki Félmaratonon, a paksi Atomfutáson, a nyáregyházi Brutálfutáson, a Velencei-tó körbefutáson, és többször voltam a Kolonics György Emlékfutáson. Mindenhol nagyon jól éreztem magam, így fogant meg az ötlet bennem, hogy futóversenyt szeretnék rendezni Rácalmáson a szépséges, természetvédelmi oltalom alatt álló Nagy-szigeten.

Melyek a legnagyobb kihívások ma egy versenyszervező számára?

  • Nagy kihívás a megfelelő nevezési létszám elérése és az anyagi háttér biztosítása. Ezek az én esetemben függnek egymástól, mert mögöttem nem áll nagyobb szervezet vagy támogató cég, ezért egy minimum jelentkezőre feltétlenül szükségem van, hogy megvalósulhasson az esemény.

Először is nagyon sok érdekes futóverseny van Magyarországon, minden hétvégére 5-10 jut belőle!

Kihívás elérni, hogy az én rendezvényemet válasszák hétvégi kikapcsolódásnak.Nehéz kitűnni a tömegből. Ezért bővítettem folyamatosan a futamok számát és fajtáját. Most már van gyerekfutásunk, többféle terepfutó távunk, terepkerékpár futamunk és gyalogtúránk. A célom az, hogy nálunk a család minden tagja jól érezze magát és megtalálja a megfelelő mozgásformát.

Másodszor nehéz találni támogatót. Sok a rendezvény, van miből válogatniuk és a kisebb cégek anyagi helyzete sem túl rózsás. Az esemény színvonalának megőrzéséhez, fejlesztéséhez a szolgáltatások minősége és mennyisége érdekében szükség van rá. De szerencsére vannak páran, akik már a kezdetek óta mellém álltak. Nagyon hálás vagyok és köszönöm nekik, hogy bíznak bennem. A rendezvényeim sikeresek voltak, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.

A lelkesedés töretlenül megvan, mindent megteszek, hogy Rácalmási Szigetfutás Terepkerékpár és Gyalogtúra rendezvényünk továbbra is fennmaradjon és egy nagyszerű kikapcsolódási forma legyen bárkinek, aki sportolásra vágyik!

Készülsz-e valamilyen újítással, újdonsággal 2023-ra?

  • Az érmünk minden évben változik. Megálmodtam egy arculatot: az erdő és állatai. Ebből kerekedett ki egy ötrészes éremsorozat, melynek utolsó állata idén kerül kiosztásra. Ezzel összhangban készül az új technikai futópóló is. Futamok idén nem változnak, de a háttérprogramok folyamatosan bővülnek. A többi legyen meglepetés!

Mivel foglalkozol, amikor épp nem eseményt szervezel?

  • Gépészmérnökként a dunaújvárosi ISD DUNAFERR Zrt.-nél dolgozok, mint üzemmérnök. Feleségemmel és két kamasz fiammal Rácalmáson élünk. Gyermekeim aktív sportolók, kisebbik (14) birkózásban, nagyobbik (16) kenuban ér el sikereket. Hobbim a családom, a kertes házzal járó véget nem érő feladatok és természetesen a testmozgás minden formája.

5. RÁCALMÁSI SZIGETFUTÁS