Barion Pixel

14. BALATON SZUPERMARATON

AZ ESEMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA

2020 után került újra megrendezésre a Budapest Sportiroda (BSI) szervezésében a Balaton Szupermaraton elnevezésű nagyszabású futóesemény, melynek során a legelhivatottabbak négy napon keresztül futhatják körbe hazánk legnagyobb tavát. A teljes kört – ami idén csak 196 km volt, mivel Szigliget és Badacsony között a kerékpárút felújítása miatt nem lehetett futni – lehetett teljesíteni egyénileg, párban vagy váltóban. A Balaton Szupermaraton annyiban különbözik az Ultrabalatontól, hogy itt a résztvevők nem folyamatosan teljesítik a távot, hanem a négy nap során minden nap teljesítenek egy-egy 40-50 kilométer közti szakaszt. A 196 km teljesítésén kívül a négy nap során több betétfutamot is rendeztek. Szombaton Badacsonytomaj és Balatonfüred között egy maratont lehetett teljesíteni, pénteken Keszthely és Szigliget között félmaratont lehetett futni. A vasárnapi, befutó napon pedig a BSZM befutó elnevezésű 15 kilométeres távot lehetett teljesíteni Balatonakarattya és Siófok között.

HANGULATJELENTÉS

A négy napos esemény első és utolsó napján települtünk ki. Csütörtökön meleg, napsütéses idő fogadott minket a fonyódi kikötőben. Vasárnap már hűvös szeles idő volt, amely nem könnyítette meg az utolsó napon már amúgy is kimerült futók helyzetét. A hangulatra ez nem nyomta rá a bélyegét, hiszen egy ilyen hosszú táv teljesítése mindenki számára hatalmas adrenalinlöket lehet, amelyet csak fokozott a versenyközpontban Péter Attila, hazánk talán legismertebb sportesemény-szpíkerének munkássága.

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

Időpont:2024. március 21.

ESEMÉNY HELYSZÍNE

Siófok, Hotel Magistern
8600 Siófok, Beszédes sétány 72.

ESEMÉNY SZERVEZŐJE

INDULÓK SZÁMA

  • 2500 fő

TÁVOK, PONTOK

  • 196 km
  • 95 km
  • 53 km
  • 51 km
  • 48 km
  • 42 km
  • 21 km
  • 15 km

AZ ESEMÉNY SZERVEZETTSÉGE

A szervezettséggel nem volt gond, ahogy a szervező minden hasonló eseményénél elmondható ez. A versenyzők részéről sem érkezett panasz, a négy nap számunkra látható probléma nélkül lezajlott. A vasárnap délutáni ítéletidő sem zökkentette ki az esemény zavartalan lebonyolítását.

ÍGY LÁTTUK MI

Minden dicséretet megérdemelnek a szervezők, akik négy napon keresztül álltak helyt mindenféle időjárási körülmények között. Kritikát a két nap során nem volt miért megfogalmaznunk.