Barion Pixel

Nagyon hasítanak az Ötpróba GeoGo csepeli vízitúrái

Kiss Tamással, a Csepeli Kajak-kenu Egyesület elnökével arról beszélgettünk, hogy minek köszönhető a csepeli vízitúrák sikere. Ahogy felkerültek az Ötpróba GeoGo teljesíthető túrái közé, egyből népszerűek lettek, az amúgy is vízitúra pontnak számító csepeli telepnek valószínűleg bővítenie kell hajóparkját a megnövekedett érdeklődés miatt.

Számított ekkora népszerűségre? – kérdeztük Kiss Tamást, aki 2008-ban, Kolonics György halála után térdelt össze Kozmann Györggyel és nyert olimpiai bronzérmet Pekingben, de most már a Csepeli Kajak-kenu Egyesület elnökeként tevékenykedik.

– Bevallom őszintén, eddig nem mélyültem el az Ötpróba és a GeoGo világában, noha már hallottam mindkettőről, ezért magam sem hittem, hogy ekkora lesz az érdeklődés az új túrák iránt.

Milyen túrákról van szó?

– Az egyik dél felé indul az M0-ás híd irányába, majd onnan visszafordulva halad a csepeli telep felé, valamivel több, mint nyolc kilométer. A másik észak felé indul, a VakVarjú csónakháznál van a forduló, ennek a távja valamivel rövidebb, hat és fél kilométer.

Terveznek újabb túrákat?

– Feltétlenül, már ki is gondoltuk, hogy hova visznek majd az új útvonalak, hamarosan fel is visszük őket a GeoGo adatbázisába és onnantól fogva azok is elérhetők lesznek.

A csepeli kajak-kenu telep amúgy is része a szövetség vízitúra pont állomásainak. Mit jelent ez a besorolás?

– A kajak-kenu szövetség a vízitúrák népszerűsítése érdekében, no és azért, hogy elérhetőbbek legyenek a vízitúrák a sportolni vágyók számára, országszerte kialakította a vízitúra pontokat, ezek közül az egyik vagyunk mi. Itt nem csillagozási rendszer van, mint például a szállodáknál, hanem lapátokkal jelölik a vízitúra pontok komfortját. Mi kétlapátos vízitúra pont vagyunk, amit azt jelenti, hogy az olyan vízitúrázók számára, akik egy hosszabb túra teljesítése közben állnak meg nálunk, biztosítunk sátorozási és tisztálkodási lehetőséget, valamint túraeszközök bérlését is lehetővé tesszük. Természetesen az utóbbi kettő az Ötpróba GeoGo teljesítők számára is fontos lehet, a nagy érdeklődés miatt azonban elképzelhető, hogy a bérelhető hajók számát növelnünk kell.

Vagyis, ha egy Ötpróba GeoGo vízitúrát szeretne valaki megcsinálni, elég, ha odamegy a csepeli telepre, és minden rendelkezésére áll?

– Tulajdonképpen igen, de a nagy érdeklődés miatt muszáj előzetesen bejelentkezni, ezt az alábbi elérhetőségeken lehet megtenni: info@csepelkajakkenu.hu és +36 30 997 0579. De a lényeget tekintve igen, hajót lehet bérelni nálunk, az alábbi linken találni erről információkat: https://www.csepelkajakkenu.hu/hajoberles, az útvonal adott, az Ötpróba GeoGo regisztráció pedig szintén nagyon egyszerű: https://otprobamaradjfitten.hu/.

Nemrégiben, Ludasi Róbert halála után lett a Csepel elnöke. Gondolom, mindenképpen hasznos, ha nyit a klub és új dolgok iránt is fogékony lesz.

– Egyértelmű, noha a versenysport nyilván fontos a számunkra, de a szabadidősportban is rengeteg lehetőséget látunk. Éppen ezért volt jó az időzítés, hogy bekerültünk az Ötpróba programjába, hiszen ennek köszönhetően a csepeli GeoGo túrák egyaránt viszik a hírét Csepelnek, a vízitúráknak, a Dunának, az Ötpróba GeoGo eseménysorozatnak és az egyesületünknek is.